tiistai 26. heinäkuuta 2016

Pikaompelu: Hame suloisesta pöllöt-kankaasta

Tiistaina 26.7.2016 Nora:


Kesä on kauneimmillaan ja ainakin täällä länsirannikolla ilmat on hellineet oikein toden teolla jo pidempään. Pitkät päivät rannalla ja pihassa telmien olisi helppo unohtaa että pian on taas syksy, mutta niin se elokuu kolkuttelee oven takana. Onneksi rakastan myös syksyä, kuten kaikkia meidän ihania vuodenaikoja. Syksy on värikäs, raikas, energinen.. vähän niin kuin Sampsukka! Ja tämä ruskea pöllöt-trikoo, joka onkin juuri nyt tarjouksessa.

Kolme vuotias siskontyttöni aloittaa päiväkotitaipaleensa syksyn tullen ja halusin ommella pikkuiselle jotain mieleistä vaatetta tähän tärkeään etappiin. Selailin kaavoja jonkun aikaan mutta päädyin taas improvisoimaan päästä. Päätin tehdä hameen resori vyötäröllä.

Helma koostuu kahdesta suorakaiteen muotoisesta palasta jotka ovat leveydeltään 52cm ja korkeudeltaan 28cm saumanvaroineen. Ompelin ensin toisen sivusauman saumurilla ja huolittelin alareunan saumurilla myös. Sitten tein helmaan silitysraudan avulla parin sentin käänteen ja ompelin sen kaksoisneulalla.Yläreunaan tein poimutukset. Tämä oli mulle ensimmäinen kerta ja löysinkin hyvän ohjeen poimutukseen tästä Kodin kuvalehden artikkelista.Asetin poimutuslangat niin että hameen vyötärö oli saman kokoinen kuin vyötärölle tuleva resori. Tämän jälkeen ompelin toisen sivusauman. Olisihan se pitänyt arvata että saumuri leikkasi poimutuslangat poikki.. sain kuitenkin pelastettua tilanteen mutta suosittelen että ompelee ensin sivusauman ja sitten poimuttaa vasta sen jälkeen. Vyötärölle laitoin keltaista resoria. Tämä käyttämäni ribbiresori on tosi joustavaa joten tein vyötäröstä kapeamman kuin olisin tehnyt napakammasta resorista. Leikkasin resorista 46cm leveän ja 12cm korkean palan. Resoria tarvitaan aina tuplakorkeus tulevaan vyötärön korkeuteen eli valmiissa hameessa on noin 5cm korkea vyötärö resori. Ompelin resorin "renkaaksi" ja taitoin kaksinkerroin niin että sauma jää sisäpuolelle. Alla olevasta kuvasta näkee hyvin kuinka resorin saa ommeltua kiinni vyötäröön. Eli kappaleet asetetaan sisäkkäin ja ommellaan nurjalta puolelta. Koska tässä hameessa oli poimituslangat niin ommel tuli niiden väliin, valmiista hameesta alemman näkyviin jäävän poimutuslangan saa helposti purattua pois.


Valmista tuli! Itseasiassa ensimmäinen tekemäni hame, olen tehnyt tunikan ja mekon aiemmin mutta ensimmäinen hame. Näitä voisi tehdä lisääkin, kangastakaan ei mennyt paljoa mitään. Tämän kokoiseen hameeseen pitäisi kangasta ostaa vain 30cm ja tällä tajoushinnalla tämä määrä kangasta maksaa 3,60e ja parikymmentä senttiä resoria 2,30e! 160cm leveästä kankaasta jää vielä materiaalia vaikkapa kivaan pantaan.


Katso Sampsukan tarjoukset täältä! Tarjouksessa on paljon valmiita vaatteita sekä kankaita.

Jos ompelu ei ole sinun juttusi Sampsukalta löytyy myös paljon hameita tytöille koot.70-160, myös tässä samassa ruskeassa pöllöt kuosissa.

2 kommenttia:

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jokainen kommentti ilahduttaa :)