keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Lempivaate kaavoiksi, luovuus valloilleen

Keskiviikkona 13.7.2016 Nora:

Joku on ehkä huomannut että minä tykkään ommella ilman kaavoja ja siihen on erilaisia syitä. Tykkään ommella yksinkertaisia juttuja jotka saa nopeasti valmiiksi ja usein monet vaatteet tuntuu niin kovin hankalilta tälläiselle keskinkertaiselle itse oppineelle kotiompelijalle että mieluummin ideoin itse mitä tekisin. Omistan kyllä kaavoja ja kykenen (jopa) noudattamaan ohjeita mutta vaikka muuten olenkin melko pikkutarkka niin ompelun suhteen olen aika suurpiirteinen.

Kun viisi vuotta sitten sain mummaltani hänelle sairauden takia tarpeettomiksi jääneet ompelukoneen ja saumurin, kaahin tietysti kankaita ja aloin vallan päättömästi surruttelemaan kaikenmoisia väkerryksiä, suurin osa niistä kyllä joutui roskiin.. Totuushan oli että jopa mieheni hallitsi koneet paremmin kuin minä eikä mua olisi millään huvittanut tutustua mihinkään käyttöohjeisiin tai muihin turhiin (kröhöm) yksityiskohtiin. No sitten pikkuisen peruutettiin, opettelin käyttämään koneita ja ostin pari kaavakirjaa.


Kun sitten erilaiset ompelutekniikat ja välineet alkoi tulla tutuksi, oli huomattavasti helpompi toteuttaa omiakin ideoita. Suosittelen siis kyllä että aloitteleva ompelija hommaa edes muutaman erilaisen kaavan joiden ohjeiden mukaan on hyvä opetella. Itselläni on muutamia Ottobren kaavakirjoja ja valmiiden ohjeiden lisäksi niistä saa inspiraatiota ja ideoita, ohjeita voi myös muokata mieleisekseen.

Ensimmäisiä vaatteita tein ilman kaavoja kun esikoinen oli semmoinen puolivuotias, hänellä oli semmoiset ihanat Kappahlin haaremihousut jotka oli käymässä pieniksi. Asetin housut leivinpaperin päälle ja piirsin kaavat joihin lisäsin vain pituutta lahkeisiin ja vähän leveyttä vyötäröön, resorit vyötärölle ja lahkeisiin, tadaa! Täydelliset, niillä kaavoilla tehtiinkin sitten muutamat housut  :D Pieniä lastenvaate kaavoja voi siis helposti tehdä vaikka leivinpaperille, hieman isompiin kannattaa ostaa kaavapaperia, klik!

Alla olevan kuvan housut ja huivi on ensimmäisten oikeasti onnistuneiden vaatteiden joukosta vuodelta 2012.Ne on tehty juurikin niistä haaremi housuista piirretyistä kaavoista ja ovat yksiväristä trikoota, mustat tähdet ovat silityskuvia. Molemmissa vaatekappaleissa on ommeltuna lappunen jossa lukee "itse tehty", näitä samoja ja monia muitakin löytyy Sampsukan "merkit" valikoimasta.


Kaavat voi siis tehdä jäljittelemällä lempivaatteen kaavapaperin päälle tai vaikka suoraan kankaalle. Jos taas on lempivaate joka on jo niin kulunut että sitä ei voi käyttää, voi sen purkaa osiin ja käyttää kaavoina. Olen tehnyt näin mm. aikoinaan äitityspakkauksen kypärälakille, piirsin kauluri osan vielä huomattavasti pidemmäksi ja siitä tuli aivan täydellinen. Käytin Sampsukalta tilaamaani merinovillaa, ompelin saumat saumurilla ja kasvoja ympäröimään resoria. Tätä turkoosia merinovillaa on tulossa myyntiin taas syksyksi ja muitakin värejä ja kuoseja löytyy.  Sampsukalta löytyy muuten kattava Merinovaate mallisto johon ehdottomasti kannattaa tutustua. Merinovilla on aika ainutlaatuinen materiaali ja syksymmällä aionkin omistaa merinovaatteille ja -villalle ihan oman postauksen.

Kuva vuodelta 2012

Uusin kaava-projekti jonka tuloksesta olikin jo kuva postauksen alussa, mulla oli tuossa muutama päivä sitten kun vuosia palvellut lempi-aamutakki alkoi ratketa saumoistaan.. Purkasin takin osiin kaavoiksi ja ompelin itselleni uuden ihanan trikoisen aamutakin Sampsukan turkoosista Pöllöt&kukat trikoosta.


Vaikka itse toteutukseen ei mennytkään hirmuisesti aikaa, olin toki pyöritellyt ajatusta päässäni muutamana päivänä ja pohtinut esimerkiksi mitkä saumat ompelen ensin ja millä tavoin huolittelen minkäkin kohdan. Tässä työssä oli tietysti hyötyä siitä että olen ommellut paitoja ennenkin eli työvaiheiden järjestys oli jokseenkin tuttua.


Tekemällä oppii, fiilis on vähän sama kuin ratkaisisi arvoituksen kun keksii kuinka homman saa vietyä kunnialla loppuun. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jokainen kommentti ilahduttaa :)